No ha estat cap prodigi de celeritat ni d'exemplaritat, que els ha costat dies prendre la decisió, però finalment la FIFA i la UEFA han expulsat les seleccions i els clubs russos de les competicions europees "fins a proper avís". El comunicat diu: "El futbol està del tot unit i en plena solidaritat amb tota la gent afectada a Ucraïna", han afirmat en un comunicat conjunt. "Ambdós presidents esperen que la situació a Ucraïna millori significativament i ràpida perquè el futbol pugui tornar a ser un vector per a la unitat i la pau entre les persones". D'aquesta manera ja és ferm que Rússia no hi serà al mundial de Qatar i que l'Spartak de Moscou queda fora de l'Europa League.

En paral·lel, els tres equips russos que seguien en competició a l'Eurolliga de bàsquet també n'han quedat fora. Són el Zènit de Sant Petersburg, que té el català Xavi Pasqual a la banqueta, l'Unics Kazan i el CSKA de Moscou.

I, en un altre ordre de coses, però també de crucial importància, la UEFA ha anunciat que ha pres la decisió d'acabar amb la col·laboració amb l'empresa energètica russa Gazprom a totes les competicions. La decisió és efectiva de manera "immediata" i afecta tots els acords vigents, inclosos els de la UEFA Champions League, les competicions d'equips nacionals de la UEFA i la UEFA Euro 2024. Deixar la gasística russa va ser una de les primeres reaccions de clubs que ho portaven a la samarreta, com el Shalke 04, que no va esperar ni unes hores per treure-l'hi.